Behaal een optimaal resultaat met animatie video’s

 

Iedereen weet inmiddels wel dat het gebruik van een animatie video nuttig kan zijn om een product, dienst of bedrijf uit te leggen. Ik zal jullie dan ook niet langer vermoeien met nog meer uitleg over de voordelen. In dit artikel zal ik uitleggen hoe je een optimaal resultaat kan behalen met je animatie video.

Daarbij moeten we eerst onderscheid maken tussen voorbereiding, productie en distributie. Om je animatie video een succes te kunnen noemen moet er voldoende aandacht worden besteed aan al deze 3 fasen: Voorbereiding, Productie en Distributie.

Fase 1 – Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Stel jezelf allereerst de volgende vragen:

Wat is het doel van de video?

Belangrijk is om te bedenken waarom je een video nodig hebt. Wat wil je duidelijk maken met je video? Denk goed na over de boodschap die je wilt overbrengen. Deze boodschap moet je helder hebben voordat je verder gaat.

Wat is de doelgroep?

Is het duidelijk wat je wilt vertellen? Ga dan na voor wie je product of dienst bedoeld is. Wie is je doelgroep? Heb je 1 of meerdere doelgroepen? Het beste is dan om elke doelgroep persoonlijk aan te spreken.

Wat wil je uitstralen?

Bedenk ook welk gevoel je over wilt dragen bij je kijker. Maak vervolgens een passend verhaal.

Fase 2 – Productie

Wij hebben ons productieproces in 6 stappen verdeeld.

Stap 1 + 2 Script en scenario

Hou het kort en krachtig

Animaties zijn er om op een korte maar krachtige manier de boodschap over te brengen op de kijker. Doe dit effect niet teniet door te kiezen voor vaktaal en lange zinnen. De kunst is om het zo kort mogelijk maar begrijpelijk te houden. De ideale lengte voor een animatie video is 1 minuut. Dat betekent dat het script ongeveer 150 woorden mag bevatten. De kunst van het weglaten.

Humor, originaliteit, onverwacht

Dit zijn factoren die een video leuk maken. Probeer deze er altijd in te stoppen. Vergeet niet dat dit factoren zijn die ervoor zorgen dat mensen gaan praten over je video. Jij wilt toch ook dat kijkers de video willen delen met vrienden?

Mensen worden ongeduldiger en passiever als het gaat om het verzamelen van informatie. We zijn daarom op zoek naar creatieve manieren om onze doelgroep aan te spreken.

Animatie maakt het mogelijk om out of the box te denken. Of je nu een vliegende tijger wilt of een onderwaterauto van hout, alles is mogelijk. Maak hier gebruik van.

Overtuig, maar wees eerlijk

Vertel waarom je product of dienst de oplossing is. Klanten zijn vaak geïnteresseerd in oplossingen. Niet in hoe goed jij bent. Een animatie video is maar kort, dus gebruik je tijd efficiënt. Wat wil je nou echt vertellen? Wat moeten je klanten echt weten? Maar bovenal wees eerlijk en geloofwaardig. Beloof geen dingen die je niet waar kan maken.

Storytelling

Al sinds de mens bestaat wordt er gecommuniceerd. We houden ervan om elkaar verhalen te vertellen. Vertel een verhaal, maar houd het eenvoudig zodat iedereen het begrijpt. Een verhaal blijft het beste hangen.

Gevoel

Breng gevoel in je verhaal. Welke emotie moet de video oproepen? Dit is een hele bepalende factor in het gedrag van de klant. Mensen nemen vaak beslissingen op basis van gevoel. Klanten zijn vaak bereid om extra te betalen als het goed voelt, al kunnen ze verder geen argumenten noemen waarom het ene beter is dan de andere.

Stap 3 Voice over

De toon waarop het verhaal wordt verteld is van grote invloed op het eindresultaat van de video. Wil je iets verkopen? Dan wil je natuurlijk een enthousiaste stem. Maar je wilt ook niet overdreven overkomen. Je kan bij ons een keuze maken uit een brede selectie van professionele voice-overs.

Stap 4, 5 en 6 Storyboard in schets, storyboard in illustratie en motion design

Nadat het script en het scenario akkoord zijn gegeven gaan wij aan de slag met het storyboard in schets. Deze schetsen geven een simplistische visualisatie van het scenario. Op deze manier kunnen we zien of we allemaal op één lijn zitten voor wat betreft de interpretatie van het scenario, aangezien iedereen een geschreven scenario anders visualiseert.

Zodra het storyboard in schets is goedgekeurd gaan wij deze schetsen omzetten in het storyboard in de gekozen stijl.

Stijl

In welke stijl moet de animatie komen? En kies je die stijl omdat je hem mooi vind? Of past die stijl echt goed bij je bedrijf? Zorg altijd dat de stijl past bij je merkwaarden en kleuren. Natuurlijk hangt de stijl ook af van het product of dienst die je wilt vermarkten. Kies een stijl die het juiste gevoel overdraagt. Het spreekt voor zich dat elke stijl zijn eigen kracht en charme heeft. Zo is de uitstraling van een kleurrijke stijl veelal vrolijk en warm, terwijl een strakke stijl vaak zakelijkheid en professionaliteit uitstraalt.

Als klant heb je de mogelijkheid om feedback te geven op het storyboard om te zorgen dat alle scenes kloppen en in de juiste stijl zijn ontworpen.

Feedback

Komt de boodschap goed over? Snappen mensen wat je bedoelt? Draagt het een goed gevoel over? Brengt het de boodschap over die je wilt overbrengen? Het is altijd belangrijk om je doelgroep te betrekken in het proces, daar maak je het immers voor. Vraag ook feedback van collega’s en mensen om je heen op de storyboards zodat er nog gemakkelijk aanpassingen doorgevoerd kunnen worden.

Als de illustraties akkoord zijn gaan wij de video ontwikkelen en komt er dus beweging, geluidseffecten en eventueel achtergrondmuziek in.

Muziek

Muziek is belangrijk. Met muziek kan een gevoel tot stand brengen bij de kijker. Wat voor gevoel wil jij overbrengen? En welke muziek past daar het beste bij?

Fase 3 – Video distributie

Wat nu nog 9 van de 10 keer gebeurt is dat bedrijven een animatie video laten ontwikkelen, deze op Youtube zetten en vervolgens vanaf Youtube embedden op hun website. Zonde. Als je Youtube gebruikt voor een video op je bedrijfswebsite kost je dat gewoon (indirect) een hoop geld. Youtube doet er namelijk alles aan om geld te verdienen aan advertenties en kijkers naar Youtube.com te verleiden. Youtube is dus vooral erg waardevol voor SEO en voor zichtbaarheid op Youtube.com, maar niet als videoplayer voor zakelijk gebruik. Buiten het feit dat je altijd de Youtube huisstijl van de player ziet heb je dus ook kans dat er in de video op jouw website ineens reclame van de concurrent verschijnt. Een ander groot bezwaar tegen een Youtube player op je website is dat je aan het einde van de video vaak “gerelateerde video’s” ziet. Als de kijker daar op klikt zijn ze compleet afgeleid.

Dit gaat ons aan het hart want als wij een video produceren willen we ook dat dit resultaat oplevert. We beseffen ook dat er weinig alternatieven voor Youtube zijn. Daarom hebben wij zelf een video platform ontwikkeld: Launchvid. Launchvid werkt heel simpel. Als bedrijf upload je de bedrijfsvideo, ontwerpt de videoplayer in de huisstijl, voegt interactieve elementen toe zoals links, logo en/of formulieren en embed deze videoplayer vervolgens op je bedrijfswebsite. Dit zorgt er dus voor dat de kijker actie onderneemt ten gunste van jouw bedrijf en niet ten gunste van Youtube.

Nu je dit artikel hebt gelezen ben je bekend met de 3 fasen die belangrijk zijn bij het ontwikkelen en inzetten van animatie video voor je bedrijf. Voor een optimaal resultaat moeten alle drie de fasen goed doorlopen worden.

Vraag een vrijblijvende offerte op