Uitleg animatie in 2D of 3D?

Mario 2d vs 3d

In animatie over het algemeen, en al helemaal in uitleg animatie, is het debat tussen 2D en 3D animatie actueel en vol leven. In dit korte artikel behandelen we een paar van de verschillen, en proberen we te ontdekken of 2D of 3D de betere keus is.

Duidelijkheid en Comfort in Uitleg animatie

In uitleg animatie zijn duidelijkheid en comfort ontzettend belangrijk. De duidelijkheid is omdat het doel van de animatie is iets uit te leggen. Als dat niet duidelijk gebeurt wordt het hele doel gemist. Comfort is belangrijk omdat de kijker zich prettig moet voelen bij de uitleg animatie. Als iemand oncomfortabel, bang of geschokt raakt, zal deze minder goed opletten dan anders of de uitleg animatie helemaal niet afkijken.

Bij 3D uitleg animatie is er een groter risico op discomfort dan bij 2D uitleg animatie. Dit komt door de zogenoemde “Uncanny Valley” (ook wel: “Griezelvallei”). Dit is een theorie in de schoonheidsleer, die stelt dat een figuur die bijna, maar nét niet, menselijk is, eng gevonden wordt. Een duidelijk niet menselijke figuur is niet eng, of zelfs schattig. Dit is waarom vampiers, zombies en poppen eng zijn: bijna mensen, maar nét niet. In 2D is een figuur ’plat’, duidelijk geen mens, en dus niet eng. In 3D is het makkelijk om een Barbie-achtige, ‘plastic’ persoon te animeren, die iedereens nekharen overeind doet staan.

Voor- en Nadelen van 3D Uitleg animatie

Een groot voordeel van 3D-animatie, en ook 3D uitleg animatie, is dat een object of persoon maar één keer gemaakt hoeft te worden. Dit zogenoemde 3D-object kan dan met enkele muisklikken in beweging gebracht worden, gedraaid worden of anders belicht worden. Ook verplaatsen en vervormen is makkelijk mogelijk. In 2D animatie is het echter noodzakelijk om een object in iedere positie opnieuw te tekenen. Dat kan erg kostbaar zijn, en daarom kan 3D in sommige gevallen voordeliger uitpakken. Ook kan een 3D-object in andere toepassingen worden geplaatst, zoals een app of interactief platform. Wel is het proces van 3D-animatie gecompliceerder dan een 2D uitleg animatie, wat kan betekenen dat een dure professional nodig is. In veel gevallen is 3D dus duurder.

Uitleg animatie in 3D geeft andere mogelijkheden dan 2D uitleg animatie en zal in de toekomst nog meer worden gebruikt dan nu. Toch is 2D uitleg animatie beslist geen verleden tijd. 2D animatie heeft een bepaalde charme en sfeer die doet terugdenken aan de klassieke Disney-films. Daarom is de keus tussen 2D en 3D uitleg animatie uiteindelijk een persoonlijke keus, afhankelijk van de doelgroep, het product, de opdrachtgever en het doel van de uitleg animatie. Benieuwd naar de mogelijkheden van een uitleg animatie in 2D of 3D? Neem contact op me Animotus.

Rate this post

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Vraag vrijblijvend een offerte aan