Animatie video: De juiste muziek voor de juiste boodschap

Video en muziek op oranje achtergrond

Hoewel een animatie video in de eerste instantie draait om de animatie, speelt muziek ook een grote rol. Net als in films en theater, kan muziek in een animatievideo gebruikt worden om sfeer te scheppen. Voor iedere visuele kunstvorm is geluid en muziek belangrijk, en animatie video is geen uitzondering. Daarom is de muziek een belangrijke overweging.

Leeftijdsdemografie

Uit onderzoek is gebleken dat mensen doorgaans hun muzieksmaak vormen tussen hun 15e en 25e levensjaar. Als een animatie video dus bedoeld is voor mensen tussen de 50 en 60 jaar, is het een goed idee om muziek te gebruiken die zo’n 25 tot 30 jaar geleden populair was. Als de animatie video bedoeld is voor jongeren, is muziek uit de Top 40 een beter idee.

Tempo en volume

Het tempo en volume van de muziek maakt of breekt de sfeer. Een swingend jazznummer geeft een totaal ander gevoel dan een death-metal nummer, terwijl een dun pianomelodietje weer een heel andere sfeer geeft. Bedenk hoe lang de explanimation duurt en welke emotie de kijker moet hebben. Kies dan voor muziek met een gepast tempo of volume voor die lengte en emotie. Vergeet niet dat het ook mogelijk is om bijvoorbeeld triest te beginnen en blij te eindigen. In dat geval moeten er dus verschillende stijlen worden toegepast.

Componeren?

De keus tussen componeren of de rechten op en bestaand nummer kopen is maar al te vaak een financieel gemotiveerde keus. Toch is het belangrijk hier goed over na te denken. Als een bepaald nummer bijvoorbeeld wordt geassocieerd met een tragische gebeurtenis, zoals Candle in the Wind wordt geassocieerd met het overlijden van Princes Diana en het tragische verhaal van Marylin Monroe, is dat misschien niet de juiste keus voor een vrolijke animatie video.

Stilte?

Behalve het gebruik van muziek, is stilte. Stilte is goedkoop, omdat er geen muziek ingekocht of gecomponeerd hoeft te worden. Wel betekent stilte dat de stemacteurs het publiek bezig moeten houden, wat moeilijk kan zijn. Vaak draagt muziek, desnoods rustige en zachte muziek, bij aan de sfeer van een animatie video, terwijl stilte snel kil kan klinken. Overleg dit besluit dus met één van de consultants bij Animotus en krijg de juiste muziek voor de juiste boodschap!

Rate this post

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Vraag vrijblijvend een offerte aan